štvrtok 1. augusta 2013
Preklad: nie je 
Vydavateľ: Little, Brown Books
Formát: pevná väzba, 405 strán
Hodnotenie na GR: 4,07* (15,756 hodnotiacich)

Anotácia: Priateľ Valerie Leftmanovej, Nick, spustil pred piatimi mesiacmi v školskej jedálni paľbu. Valerie sa ho pokúsila zastaviť, a náhodou tak zachránila spolužiačkin život. Vinu na streľbe však nesie aj ona, a to kvôli zoznamu, ktorý pomohla vytvoriť.

Zoznamu ľudí a vecí, ktoré ona a Nick nenávideli. Zoznamu, ktorý Nick použil pri výbere obetí.

Dnes, po lete strávenom v ústraní, sa Val vracia do školy aby dokončila posledný ročník štúdia, počas ktorého je nútená čeliť svojej vine. Prenasledovaná spomienkou na svojho priateľa, ktorého stále miluje, sa Val prediera premenlivými vzťahmi so svojou rodinou, bývalými priateľmi a dievčaťom, ktorému zachránila život. Aby aspoň sčasti napravila, čo sa stalo a aby sa so svojím životom pohla ďalej, musí sa vysporiadať s uplynulou tragédiou a úlohou, ktorú v nej zohrala.
(anotáciu preložila študentka prekladateľstva a tlmočníctva Barbora, pôvodné znenie nájdete na goodreads)

Recenzia: 
Začnem asi tým, že knihu Hate List by som odporučila na okamžité preloženie do slovenčiny a jej zaradenie do zoznamu povinnej literatúry pre stredné školy, možno dokonca pre vyššie ročníky základných škôl. Nie som (až taká) naivná, viem ako to je s "povinným čítaním", no keby si decká prečítali aspon obsah..neviem, možno by sa niekto rozhodol že šikanovať nebude. Možno by niekomu napadlo pozrieť sa na vec zo strany obete šikany. Možno by bolo v školách menej utiahnutých deciek na okraji diania, ktoré len striehnu kedy prídu ďalšie urážky. Alebo by sa nič nezmenilo. Jednoznačne je to téma na dlhšiu debatu (prípadne monológ), takže tu nateraz končím. :)


Valerie, alebo Sestra Smrť (Sister Death), ako ju v škole prezývali, bola až do tretieho ročníka na strednej obyčajné dievča, mimo okruhu populárnych ľudí, no nebola ani úplný vyvrheľ stredoškolskej spoločnosti. Mala pár svojich kamarátov, miesto pri stole v jedálni a priateľa. Ani zďaleka však nebola obľúbená, nebola ničím výnimočná, nemala bohatých rodičov. Často sa stávala terčom posmeškov, a to len preto, že mala rada čiernu a pôsobila uzavreto. Nick tiež nevyčnieval, nebol športovec, len obyčajný nenápadný chlapec, teda tiež ľahký terč posmeškov. Val a Nick sa našli. Mali veľa spoločných tém, podporovali sa a viedli dlhé rozhovory o smrti, čo ich v očiach ostatných neraz robilo čudákmi.


Hate List je obrazom takmer každej strednej školy. Vládne malá skupina populárnych detí, ktoré športujú, nosia značkové oblečenie a majú bohatých rodičov. Asi v každom kolektíve sa nájde nejaká podobná, vychytenejšia skupinka ľudí, ktorým všetko prejde. No študentom Garvinovej strednej školy to neprešlo. 


Nick a Val boli zohratý tím, delili sa o problémy i o svoje dojmy. Ak ich niekto naštval, povedali si to. Ak ich niekto ponižoval, nadávali naňho spolu. Tak vznikla myšlienka písať si zoznam ľudí, ktorí ich niečím nahnevali, ktorí im krivdili, a ktorí ich ponižovali. Na tomto zozname boli otravní a prísni učitelia, rodičia, školská smotánka a občas aj ich priatelia. A ich "hate list" bol skutočne dlhý. 


Val rozpráva príbeh osudného dňa retrospektívne, teda sa postupne vracia k udalostiam, ktoré mu predchádzali, až sa dostáva k samotnému dňu streľby. Zomrel jeden profesor, niekoľko spolužiakov, a niekoľko ďalších bolo vážne ranených. Valerie sama bola postrelená, keď sa snažila zachrániť spolužiačku zo zoznamu. Veľa rodičov svoje deti preložilo inam, no mnoho ich ostalo. A teraz sa Val, po lete strávenom v nemocnici, na sedeniach u psychiatra, a zavretá doma v izbe, vracia do nového školského roka, do maturitného ročníka. Medzi spolužiakov, ktorí ju buď nenávidia, boja sa jej, alebo ju obviňujú. Už však nemá svoju partiu, svojho priateľa a ani miesto pri stole. Musí sa vysporiadať s novou situáciu, s pohľadmi spolužiakov a s vlastným pocitom viny. Písať zoznam bol predsa jej nápad. Mala si všimnúť, že Nick to berie až príliš vážne, nemala podceňovať ich rozhovory o smrti.



A presne o tomto je Hate List. Jennifer Brown citlivo vyrozprávala príbeh hlavnej hrdinky, dievčaťa, ktoré sa zo dňa na deň stane stredobodom záujmu, kvôli zoznamu, ktorý napísala, a z ktorého niekoľko ľudí zomrelo. Vyrovnáva sa s tým, čoho bola nepriamo spoluúčastníkom, vyrovnáva sa so stratou priateľa a sklamaním zo všetkého, čo sa stalo. Ako sa však má postaviť pred ľudí, ktorí boli na zozname, prežili, a teraz s nimi musí stráviť školský rok? Bude sa mať vôbec s kým rozprávať? Ukončí vôbec posledný ročník?
Prečítajte si Hate List - príbeh o tom, kam až môže viesť šikana.

Hodnotenie: 




Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists