nedeľa 31. marca 2013
Je to oficiálne, blog Teaspoon of Words oslavuje tretí mesiac svojej existencie. Musím sa však priznať, že marec v mojom podaní ako mesiac knihy veľmi nevyzeral. Prečítala som toho žalostne málo, na blog som prispela len minimálne..smutné. No verím, že mi to odpustíte, keď vám prezradím, že práca na mojej bakalárke sa blíži ku koncu (čo znamená, že tento mesiac som sa nad sebou zamyslela a poriadne som zamakala na tom, na čom som mala). 
Napriek mojej minimálnej blogovej aktivite stúpol počet nasledovateľov z februárových 14 na dnešných 17, čo ma prekvapilo, potešilo a povzbudilo (ďakujem!).  Taktiež počet návštev blogu prekročil čarovnú tisícku (momentálne to je niekde okolo 1150 návštev), čo je aca-amazing (Pitch Perfect dokážem pozerať dokolečka dokola).
A ak mám prejsť ku knihám...na svoje pomery som toho prečítala málo, a zo svojich plánov na čítanie som sa nakoniec nedostala k ničomu. Čo už, stáva sa. Snáď to v najbližšej budúcnosti dobehnem. :)


Prírastky v mojej knižnici
...kúpila som si: Na vine sú hviezdy (John Green)
...vyhrala som: Legenda (Marie Lu), záložka a tričko Na vine sú hviezdy (tričko ostalo na intráku, nafotím inokedy)

Zoznam kníh, ktoré som v marci prečítala:
John Green - Na vine sú hviezdy

Plány na apríl:
odovzdať bakalárku, prečítať čo som ešte neprečítala..teda všetko z minulého mesiaca...

nedeľa 24. marca 2013

Originálny názov: Legend (Legend #1)
Vydavateľ: CooBoo
Rok vydania: 2013
Formát: pevná väzba, 304 strán
Anotácia: Na mieste, kde sa kedysi rozprestierala západná časť Spojených štátov, sa teraz nachádza Republika – štát, ktorý je súčasťou nikdy neutíchajúcej vojny s Kolóniami. Pätnásťročná June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na sľubnú kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a už odmlada je najhľadanejším zločincom v krajine.
Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day. Ten sa však snaží ochrániť svoju rodinu a June pomstiť smrť svojho brata. No v šokujúcom slede udalostí prichádzajú na to, že táto skutočnosť ich stavia proti sebe. A tak nastáva boj o holý život, boj o budúcnosť ľudstva, boj o skutočnú ľudskú slobodu.

Recenzia:
Samotná anotácia vraví všetko, čo by som na úvod napísala aj ja. Amerika už dávno nie je Amerikou a z detí vyrastajú vojaci, ktorí bránia skvelú Republiku pred zlými Kolóniami, ktoré ju ohrozujú a pred Patriotmi, ktorí Republiku za až tak skvelú nepovažujú.  Po dovŕšení desiatich rokov musí každé dieťa podstúpiť Skúšku.  Na základe jej výsledkov je človek buď zaradený do výcviku, pokračuje vo vyššom štúdiu alebo, pri nízkom výsledku putuje do pracovných táborov.  Aspoň to tvrdí Republika...

Marie Lu urobila skvelý ťah, a kapitoly rozdelila na tie týkajúce sa Daya a tie z pohľadu June. Máme tak možnosť nahliadnuť do oboch svetov, do toho na druhej strane zákona a tiež do oficiálneho sveta bohatých a úspešných. Ani toto rozdelenie však tak úplne nezachránilo samotné hlavné postavy. Nielenže mi niektoré ich činy a celkovo zmýšľanie pripadalo pritiahnuté za vlasy, ale taktiež samotný charakter napríklad June sa mi nezdal úplne dotiahnutý. Ak sa nepozastavíme pri tom, že 15 ročná baba je geniálna cvičená vojačka, možno sa zastavíme pri tom, že 15 ročný chalan je najhľadanejší zločinec. Prepáčte, ale San Francisco je plné vojakov a všelijakých iných bojovo naladených ľudí, a oni nevedia dolapiť pätnásťročného chlapca? No neviem. 

Čo sa tejto knihe nedá vziať, je skvelá akcia a, nazvala by som to konšpiračná zápletka. Akčné boje, pátranie po Dayovi, smrť Juneinho brata, všetko skvelé. Je Day skutočne vrah Juneinho brata? Podarí sa Dayovi ochrániť rodinu, z ktorej veľká časť ani nevie, že ešte žije? 

Mínusom môže byť pomerne predvídateľný dej, keďže Legenda je v podstate len iným spracovaním klasického dystopického príbehu, ktorý máme na literárnej scéne asi od Hier o život. Vývin vzťahu medzi June a Dayom je celkom ťažkopádny, no každému je jasné, ako naši dvaja hrdinovia dopadnú. 

Obrovským plusom je úžasné vykreslenie rozdielov v spoločnosti, medzi chudobnými a bohatými. Day šetrí peniaze aby mohol kúpiť liek proti nákaze, ktorá ohrozuje aj jeho rodinu a June si v tom istom čase kupuje dvojnásobne drahšie šaty, využiteľné na jednu príležitosť. June používa nezastaviteľné zbrane a má prístup všade, očkovanie proti nákaze má zabezpečené každý rok. Day používa vlastnoručne vyrobené nože, jeho strelnou zbraňou je prak a muníciou kamene. Vidíte ten rozdiel, však?

Napriek všetkému, čo celkový dojem z knihy rušilo, je Legenda čítavá. Hoci má momenty, keď poriadne zakrútite očami, príbeh ako taký je dobrý, akcia je skutočne akčná a romantiky je tak akurát. Prostredie a štátne zriadenie či rozvrstvenie spoločnosti nie sú úplnou novinkou, keďže v tomto smere sa po toľkých dystopiách už s niečím novým počíta len ťažko, no autorke sa podarilo oživiť to prinajmenšom vojenskou výučbou na školách a Skúškami, ktoré rozhodnú o živote každého jedného človeka. Ak sa na to pozrieme globálne, Legenda je ľahké a príjemné čítanie na akékoľvek ročné obdobie, a v tejto zimnej jari asi nikoho nesklame. :)

Hodnotenie: 

Chcela by som poďakovať vydavateľstvu Albatros Media za to, že na svojej fb stránke pravidelne usporadúva pre nás čitateľov súťaže o svoje aktuálne tituly. V jednej z nich sa mi podarilo vyhrať práve Legendu. :)

sobota 23. marca 2013

Originálny názov: Envy (Empty Coffin #1)
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 288 strán
Anotácia: V noci, keď zomrela Katelyn, sa začalo niečo, čo všetko zmenilo. ÚPLNE VŠETKO.

Zlo máva rozličnú príchuť - od horkej až po zradne sladkú. V deň svojej smrti sa to dozvie aj tínedžerka Katelyn. V jednej chvíli je deprimovanou smoliarkou, v nasledujúcej už leží na pitevnom stole z nehrdzavejúcej ocele. Pohľad má sklený, pokožku stuhnutú.

Bola to SAMOVRAŽDA? VRAŽDA? KTO JE NA VINE?

Keď dvojčatá Hayley a Taylor Ryanové odhalia pravdu, zistia, že je oveľa znepokojujúca, ako si doteraz predstavovali. Zároveň odkryjú aj ďalšie tajomstvo týkajúce sa ich minulosti.

Román Závisť je inšpirovaný skutočným zločinom. Išlo o kyberšikanu. Toto realisticky napísané dielo predstavuje prvý zo série hrôzostrašných románov, pri ktorom vám celkom isto naskočia zimomriavky.

Recenzia:
Historické mestečko Port Gamble žije svojim životom a ťaží z turistického ruchu. Každý každého pozná, každý o každom niečo vie. Stredná škola je rovnaká ako stredná škola kdekoľvek inde. Roztlieskávačky sú populárne, ostatné dievčatá tvoria len nutnú dekoráciu na pozadí obrazu strednej školy a zapĺňajú voľné stoly v jedálni. 

Pokojný život v obyčajnom meste zmení až nenápadná Katelyn. Štedrý deň a mŕtve dievča vo vani predsa vzbudí nejaký ten rozruch. Aká je však príčina smrti? Samovražda? Vražda? Alebo nehoda? Katelynina náhla smrť rozpúta v škole mnoho emócii. Katelyn nebola roztlieskavačka a nebola ani nijako inak obľúbená. Kamarátky z detstva sa od nej postupne odvracali a ona si získala poriadny odstup. Nemala nijakú dôvernú priateľku, ktorá by o nej vedela všetko a poznala jej trápenie. Poriadok vo svojom živote udržiavala za pomoci žiletky a upokojujúcej bolesti po každom ťahu žiletkou na svojom tele.  

Mala skutočne dôvod zabiť sa? Stačilo na to oznámenie starej mamy, že namiesto zaplatenia vysokoškolského štúdia svojej vnučke minula všetky peniaze na novú kuchyňu? Alebo ju viac trápili nezhody rodičov? Prípadne, bol v tom nejaký chlapec? Či to bolo to, že ju znovu neprijali k roztlieskávačkám? 

Greggovi Olsenovi sa podarilo dokonale vykresliť charakter jednotlivých postáv (ktorých tam bolo skutočne dosť veľa).  Či už povrchné zazobané stredoškoláčky, matku, ktorá si myslí že ide s dobou a ostáva večne mladá, milujúcu rodinu dvojičiek Haley a Taylor Ryenových alebo Katelyninu málo funkčnú rodinu.  Avšak práve pomerne veľký počet postáv bol často mätúci, a ak by som knihu čítala pomalšie, pravdepodobne by som už v polke nevedela kto je kto. 

Záhadu a vyšetrovanie spojené s úmrtím Katelyn zveril autor do rúk Haley a Taylor, jej kamarátkam. Kedysi blízkym, neskôr už len takým sporadickým.  Hay-Tay, sú sami osebe záhadné. Dokážu veci, ktoré by im nikto neuveril: dotknú sa počítača a vidia aké má heslo, dajú si pod vankúš nejaký predmet a v sne sa im zjavujú nové spojitosti, vedia vycítiť nebezpečenstvo a lož. Pomaly sa dostávajú záhade na kĺb, no odhaľujú aj niečo o sebe. Niečo, čo im rodičia dlho tajili. K všetkým záhadám sa pridá aj otravná novinárka Moira, ktorá sa snaží vyčmuchať všetko o Katelyn a o dvojičkách. Dostane sa však až príliš blízko k odpovedi na otázku "ako to tie dve dievčatá vedia?"...

Koniec je prekvapivý, neočakávaný a mierne..zvláštny. Akoby som zrazu dočítala jednu kapitolu, a tá nasledujúca už patrila k úplne inej knihe. Úprimne, neviem aký postoj mám k tejto knihe zaujať. Na jednej strane záhada spojená s Katelyninou smrťou, na ďalšej záhada spojená so schopnosťami dvojičiek a ich minulosťou...a potom ten zvláštny koniec. Každopádne, kniha by nemala nikoho uraziť, pretože napísaná je dobre..možno je len trochu rozťahaná. Mňa k prečítaniu Závisti zlákala najmä obálka a anotácia. Očakávala som hrôzostrašný román z anotácie..dočkala som sa románu so záhadou, ktorá sa riešila dlhšie, než bolo potrebné.  Napriek tomu to ale bolo zaujímavé čítanie. 

Hodnotenie: 

nedeľa 17. marca 2013

Originálny názov: The Age of Miracles
Vydavateľ: Fortuna Libri
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 288 strán

Anotácia:  Prvotina Karen Thompsonovej Walkerovej rozpráva ústami 11-ročného kalifornského dievčaťa Júlie príbeh jednej rodiny na pozadí vážnej globálnej katastrofy. Júlia zažíva svoju prvú lásku aj manželskú krízu rodičov a naša Zem sa zatiaľ spomaľuje v jednom zo svojich základných pohybov: rotácii okolo osi. Dni predĺžené napokon až na 72 hodín prinesú viac tragického ako veselého.

Recenzia:

Deň má 24 hodín. Časť dňa je tmavá, časť svetlá.  Zem sa točí okolo svojej osi a obieha okolo Slnka. Keď máme my deň, tí na opačnej strane zemegule práve tvrdo spia. A to by asi aj stačilo k všeobecne známym faktom...

Julia žije v slnečnej Californii spolu s rodičmi. Toto jedenásťročné nenápadné dievča má jednu najlepšiu priateľku a pár občasných kamarátok, ktoré sú príliš rozdielne na to, aby mohli byť kamarátky každodenné. Chodí na hodiny klavíru k sympatickej mladej učiteľke rovno oproti jej domu, hráva dievčenský futbal a žije obyčajný život malého dievčaťa, ktoré, samozrejme, trápia aj chlapci. 

Všetko v Juliinom živote je normálne. No toto všetko normálne sa začne postupne vytrácať a meniť.  Prv je to len nenápadná správa v televíznych novinách, neskôr senzácia a ešte neskôr obrovský problém, katastrofa. Rotácia Zeme okolo vlastnej osi sa spomaľuje. Deň, ktorý mal vždy 24 hodín, sa predlžuje. Noc je dlhšia, Slnko je na oblohe dlhšie. Menia sa podmienky pre život a menia sa aj ľudia. 

Asi si viete zrátať, čo asi znamená toto spomaľovanie, ktoré vôbec neustáva. Deň už nemá 24 hodín. Deň má 32 hodín, neskôr 56 hodín a dokonca aj ešte viac. Ľudia potrebujú spánok. Kedy však spať? V noci, ktorá je veľmi dlhá, alebo cez deň, ktorý je tiež veľmi dlhý? Čo sa stane, ak sa každý rozhodne fungovať inak? Takisto rastliny a všetko zelené potrebuje svetlo. Čo však, keď je toho svetla príliš veľa, a keď v takej slnečnej Californii aj poriadne pripeká? 

Vek zázrakov nie je klasický apokalyptický príbeh, kde vieme prečo sa to niečo stalo a kde sa hlavný hrdina, prípadne celá spoločnosť snaží nájsť na vzniknutú katastrofu riešenie. Nie, vo Veku zázrakov sa riešenie nehľadá. Julia s rodičmi sa len vyrovnáva s novými životnými podmienkami a uvedomuje si, aký je život prchavý a nestáli. A tiež ako sa ľudia menia. V niektorých vyplávajú na povrch zlé črty, dlho skrývané pocity. Niekto  sa vďaka zmenám v živote ľudstva odhodlá zmeniť seba. 

Vek zázrakov je jednoznačne zaujímavá kniha. Taká na zamyslenie. Ja sama si často vravím, že niekedy 24 hodinový deň nestačí...po prečítaní Veku zázrakov si to už možno nepoviem.  Viac hodín by toho mohlo veľmi veľa zmeniť, no zrejme nie k dobrému. V knihe chýba akcia, no ak sa na to pozrieme bližšie, zistíme že nechýba (protirečivé tvrdenie, áno, viem). Nie je to príbeh, ktorý má čitateľa upútať skvelou zápletkou, ľúbostným príbehom alebo niečím podobným. Vez zázrakov rieši vzťahy na prelome sveta aký poznáme teraz, a sveta, ktorý by mohol nastať po podobnej nenápadnej katastrofe.  A to, ako sa človek k niečomu podobnému postaví, je len na ňom. Ako sa vraví, život je zmena...



Hodnotenie:

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists