štvrtok 28. februára 2013
Čo na to povedať? Rodičia vedia, čo mám rada!
Tento článok značí, že blogujem už druhý mesiac! Ak by som mala zhrnúť február, skladal sa väčšinou z čítania, pečenia a čakania na začiatok letného semestra, a teda návrat do Nitry. Pečenie a celkovo pobyt v kuchyni som nikdy príliš neobľubovala, ale keď máte písať bakalárku, aj pečenie vám pripadá skvelé. Tak som sa dostala k receptu na americké cookies a tiež na domáce musli tyčinky, ktoré sa na moje veľké počudovanie stali v rodine obľúbenými. No ale už je tu škola, a začínam sa venovať tomu, čomu sa ako študentka tretiaku na UKF venovať mám (tzn. prípadnej brigáde, bakalárke, možno učeniu, zábave na intráku...). Počet nasledovateľov (Google pokojne môže tvrdiť, že ste "následníci"..ja sa ale trónu vzdať nechystám, takže pre mňa ste nasledovníci, prípadne stalkeri) blogu Teaspoon of Words stúpol tento mesiac na 14, za čo som vám skutočne vďačná. Tento mesiac som okrem iného oslávila aj narodeniny (21), a teda aj kníh mi pribudlo viac, než zvyčajne...

Prírastky v mojej knižnici:

trilógia Trója (David Gemmell) - Milion sluncí  (Beth Revis) - Pandemonium (Lauren Oliver) - Zrodení pre smrť (Gemma Malley) - Školský lexikón slovenských spisovateľov (bol za 2€ a k štátniciam bude určite dobrý) - a nesmie chýbať maskot internátnej izby, moja Hedviga


Zoznam kníh, ktoré som vo februári prečítala:
Horúčka (Záhrada večnosti 2) - Lauren DeStefano
Kruté leto - Alyson Noel
Carrie - Stephen King
Trója - David Gemmell 
Looking for Alaska - John Green
Pandemonium (Delírium 2) - Lauren Oliver
Vek zázrakov - Karen Thompson Walkerová

Plány na marec:
Pracovať na bakalárke (toto sa tu bude objavovať až kým ju neodovzdám).
Prečítať: Zrodení pre smrť, Milion sluncí, Trója 2 a 3, Nádherné tvory...

A nakoniec, hoci si možno poviete že na blog to nepatrí, ešte raz ďakujem mojim skvelým priateľkám, ktoré na mňa nezabudli (ako by mohli, keď ich otravujem každý deň) a strávili so mnou úžasný narodeninový večer  (a priniesli aj darčeky). Ste aca-amazing!

*Recenzia môže obsahovať spoiler na prvú časť trilógie, Delírium.*

Originálny názov: Pandemonium
Vydavateľ: CooBoo
Rok vydania: 2013
Formát: pevná väzba, 320 strán

Anotácia: Po úteku sa Lena ocitá v Divočine a musí sa zmieriť s faktom, že všetko, čo doposiaľ prežila, ľudia, ktorých poznala – to všetko je už len minulosťou a neexistuje žiadne predtým. Tam sa pripojí ku skupine Ilegálov, ktorí majú v úmysle preniknúť do sveta „na druhej strane“, kde sa zúčastnia veľkej ceremónie. Tú usporiadala ABD – Amerika bez delirie – organizácia hlásajúca nevyhnutnosť liečby. Keď na nej však Lena stretáva Juliana, jedného z hlavných rečníkov, chlapca zosobňujúceho všetky hodnoty ABD, ani len netuší, že sa ich osudy skrížia viac, než by si kedy pomyslela.

Recenzia:
Ak sa po dočítaní prvého dielu, Delíria, v mysli každého z nás objavili obavy o Alexa, jednoznačne boli na mieste. Avšak poďme na to postupne. Prvé, čo si môžeme všimnúť pri otvorení Pandemonia, bude pravdepodobne nové delenie kapitol. Nie prvá, druhá, tretia, ale teraz a predtým. Zo začiatku to možno pôsobí zvláštne a oberá to čitateľa o istý moment prekvapenia, no v podstate to zjednodušuje dej. Že ako? Asi tak, že všetko "predtým" nakoniec vysvetľuje a približuje "teraz" (a samozrejme, funguje to aj naopak). 

Naspäť k Alexovi. Tak, ako mnohí tušia, Alex je pasé. Čo je podľa môjho názoru škoda, pretože práve on v Delíriu spravil z Leny dievča schopné citov, a, priznajme si to, zrejme sa nám (mne určite) aj dosť páčil. Lena ktorú nájdeme na  začiatku Pandemónia vyčerpanú takmer na smrť zo svojho behu o život naprieč Divočinou sa postupne spamätáva zo straty Alexa a zoznamuje sa so skupinou Ilegálov. Vďaka tomuto stretnutiu s Ilegálmi, ktorí žijú a skrývajú sa v Divočine, sa konečne dozvedáme čo-to o tom, ako to v skutočnosti vyzerá mimo sveta bez delirie. 

V častiach pod hlavičkou "teraz" preniká Lena so spolubojovníkmi Ilegálmi do sveta, v ktorom je láska chorobou. Do svojho bývalého sveta, ktorý teraz vidí inými očami. Jej úlohou je zúčastňovať sa na zasadnutiach ABD - Ameriky bez delírie, predstierať že je vyliečená, a sledovať hlavných predstaviteľov tejto na hlavu padnutej organizácie, zakladateľa Thomasa Finemana a jeho syna, symbol ABD a boja proti delirii za každú cenu, Juliana. 

Napriek tomu, že Pandemonium je o trochu tenšie než Delírium, neuberá to na jeho kvalite a hlavne na kvantite akčných scén. Pandemonium je akčné od začiatku do konca, a ak ste náhodou v prvej časti považovali Lenu za trochu hlúpu a trápnu hrdinku, rýchlo svoj názor zmeníte. A takisto ako na konci Delíria, aj na konci Pandemonia budete len otvárať ústa a hľadať ďalšie stránky.  Na tie si však musíme počkať v zavŕšení trilógie, ktorá pod názvom Requiem vychádza v Amerike už o pár dní, 5. marca 2013. 

Hodnotenie: 


nedeľa 24. februára 2013

Originálny názov: Troy, Lord of the Silver Bow
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2006, 2012
Formát: brožovaná väzba, 416 strán

Anotácia: Pán strieborného luku je prvou časťou trilógie široko koncipovaného historického románu Trója, v ktorom bohatstvo presných historických detailov ožíva v podaní živo vykreslených postáv antických hrdinov. Beh dejín sveta zmenia tri osudy: Helikaón, mladý princ z Dardanie, poznačený krutým, traumatickým detstvom, kňažka Andromacha, ktorej hrdý duch a nezávislosť desia vladárov, a legendárny bojovník Argurios, ktorý žije v samote a jeho myseľ zamestnáva iba túžba po pomste. V Tróji, čiastočne zničenej rivalskými potýčkami, žiarlivosťou, intrigami a krvavými nepriateľstvami, nastal čas pre hrdinov.

Recenzia:
Historický román nepatrí medzi žánre, ktoré v mojej knižnici okupujú veľa miesta. Trilógia Trója však pravdepodobne zaujme veľmi viditeľné miesto medzi mojimi obľúbenými knihami. Trója nie je obyčajné spracovanie histórie preplnené faktami, je to bravúrne spracovaný príbeh ľudí, ktorých osudy sa v niektorých momentoch stretajú, doplnený o grécku mytológiu a fikciu. 

Ako naznačuje už anotácia, Gemmel v prvej časti trilógie Trója sleduje tri osudy. Helikaón je dardanský princ, bojovník, Šťastlivec. Hoci ho kruto zasiahlo detstvo, za pomoci velikána antických dejín, námorníka a slávneho rozprávača príbehov Odysea, sa z tmavej minulosti dostal a stal sa z neho Šťastlivec.  Odvážny a krásny bojovník, s rozumom aj srdcom, krutý len keď je to potrebné a keď nad ním zvíťazí hnev. 

Kňažka, ktorú si nikto nechcel vziať, pretože bola príliš odvážna a príliš tvrdá, Andromacha, sa z ostrova Téra, kde žije so ženami - kňažkami, dostane nešťastnou zhodou okolností do Tróje. Je sľúbená princovi, obávanému bojovníkovi, ktorý vyhral všetky bitky, Hektorovi. Život na dvore kráľa Priama je viac než komplikovaný. Priamos má mnoho detí, a teda aj mnoho protivníkov, sprisahania nie sú vôbec niečím nezvyčajným. Andromacha sa teda dostáva doprostred neustálych súbojov o moc či vyššie postavenie, a čaká na návrat budúceho manžela, ktorého v živote nevidela.

Mykénsky bojovník Argurios je bojovník v pravom slovazmysle. Mohutný samotár s tvrdým pohľadom, hrdý Mykénčan ochotný za vlasť kedykoľvek zomrieť sa musí plaviť na lodi s úhlavným nepriateľom Mykén, s Helikaónom. 
Napriek tomu, že v príbehu sa stretávame s množstvom postáv, nijaká nie je zbytočná. Každá jedna postava, ktorej dal spisovateľ viac priestoru, má v príbehu svoje postavenie a posúva ho ďalej. Osudy jednotlivých hrdinov sa prepletajú, spájajú a znovu rozdeľujú. Za ústrednú postavu možno považovať práve Helikaóna, ktorý mnohé postavy a príbehy takpovediac spája a zoznamuje, no zapríčiňuje aj najviac konfliktov. 

Veľké plus Davida Gemmella spočíva v prepracovaných postavách a ich osudoch. Čaro každej postave dodáva aj to, že v príbehu nikto nie je len dobrý. Každý má svoju kladnú, no aj zápornú stránku. Nikto nie je bez viny a nikto nie je charakterovo čistý. Prvá časť dejovo rozsiahlej trilógie je zasadená do obdobia pred Trójskou vojnou, keď sa začínajú objavovať náznaky budúcich veľkých sporov a bitiek. Krásnym oživením bojového deja plného intríg sú príbehy rozprávača Odysea, ale aj grécky zvyklosti, či už tie ktoré sa týkajú plavby na lodi, gréckych obradov alebo miest. 
Nenechajte sa spočiatku odradiť striedaním pohľadov rôznych postáv, môže to síce pôsobiť mätúco, no má to svoje čaro a hlavne zmysel. 

Hodnotenie:

streda 20. februára 2013

Originálny názov: Wake (Dream Catcher 1)
Vydavateľ: Fragment
Rok vydania: 2011

Formát: brožovaná väzba, 232 strán

Anotácia:
Temné sny prichádzajú! Sedemnásťročná Janie sa noc čo noc dostáva do cudzích snov, ktoré odhaľujú odvrátenú stránku ľudského života. Janie sa nemôže nikomu zdôveriť - neuverili by jej a mysleli by si, že sa zbláznila. A tak žije so svojou schopnosťou ako s prekliatím, ktoré nedokáže ovládať. Raz sa Janie prepadne do nočnej mory, z ktorej jej stuhne krv v žilách - prvý raz nezostáva v niečej zvrátenej duši len pozorovateľkou, ale stáva sa aj účastníčkou...

Recenzia:
Sny. Súčasť takmer každej noci. Niekedy si ich pamätáme, niekedy nie. Janie si ich pamätá. Tie sny sú však cudzie, nie jej vlastné. A nevie o tom nikto, okrem nej. Ani jej matka, ktorá si ju väčšinou vôbec nevšíma, a ktorá trávi svoje dni s fľašou v ruke a v posteli. Janie sa o seba stará sama. Chodí do školy a popritom sa snaží našetriť si dosť peňazí na univerzitu. Popri škole pracuje ako pomocná ošetrovateľka v opatrovateľskom dome. Väčšina starých ľudí totiž už nesníva, a to Janie vyhovuje. Nemusí sa tak obávať vtiahnutia do snov, z ktorých sa nevie dostať, ktoré ju oslepia a ochromia, oberú ju o všetky sily. 

Janie nemá rada školu. Akoby aj áno, keď tam stále niekto zaspáva? Na nudnej hodine, cez voľno v knižnici..vie o najtajnejších nočných morách či túžbach ľudí, ktorých ani nepozná. Je pre ňu ťažké dokonca prísť na noc k najlepšej kamarátke a susedke Carrie. Aj tej sa totiž sníva, a v snoch sa jej vynárajú jej najhoršie zážitky, o ktorých však nikdy nehovorí. 

A potom tu je chlapec, ktorý býva o ulicu ďalej. Spočiatku zvláštny, akýsi vyvrheľ, nespoločenský, neupravený. Janie sa s ním stretáva len náhodne, v škole alebo cestou do školy. Postupne sa s ním zblíži a dokonca mu prezradí svoje tajomstvo. Nič však nie je také dobré a pekné, ako to vyzerá, a Janie má pocit, že Cabel ju zrádza. Sú klebety o tom, že spáva so zbohatlíckou Shay pravdivé? Naozaj berie a predáva drogy? A čo tie jej čudné sny?

Príbeh Janie je napísaný denníkovou formou, každý deň má viac zápisov podľa času, v ktorom sa dej odohráva. Nie je to zlý príbeh, ba naopak, námet je zaujímavý, avšak niečo mu podľa mňa chýba. Možno sa trochu viac venovať Cabelovi a jeho nočným morám. Alebo trochu viac zahrnúť Janienu matku, ktorá väčšinou len spí či pije. Precitnutie je aj napriek tomu príjemné, ľahké oddychové čítanie, ktoré nijako extrémne neohúri, no  určite ani nesklame. Do slovenčiny je už preložená celá trilógia, druhé pokračovanie pod názvom Zatmenie, tretie ako Osudové rozhodnutie. 

Hodnotenie:

sobota 16. februára 2013

Originálny názov: Delirium
Vydavateľ: CooBoo
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 360 strán

Anotácia: Láska je nákaza, príčina vážnej choroby, ktorou sa nesmieme nakaziť. 
Lena, hlavná hrdinka úvodnej časti trilógie s názvom Delírium, si užíva „posledné“ leto pred svojimi osemnástymi narodeninami. To by nebolo nič neobvyklé, avšak pre ňu to znamená zásadnú zmenu. Deň, kedy podstúpi zákrok, ktorý ju má uchrániť pred nakazením deliria amor nervosou – tá znemožňuje jasne myslieť a oslabuje schopnosť robiť správne úsudky. Presne určená budúcnosť, manžel, práca – nalinkovaný život bez bolesti, na ktorý sa roky predtým tešila. No len dovtedy, kým nestretne Alexa. Ten otočí jej život naruby a Lena si uvedomí, že všetko, čo ju doposiaľ obklopovalo, bolo len dômyselnou spleťou lží…

Recenzia:
Bývate často zamyslení? Máte ťažkosti so sústredením, sucho v ústach, spotené dlane, a vaše myšlienky sú zmätené? Pociťujete nevysvetliteľné stavy eufórie, chuť smiať sa alebo máte narušený spánkový režim? Možno ste nakazení. Amor deliria nervosa je zákerná. Amor deliria nervosa si nevyberá. 

Lena bude mať onedlho 18, už odpočítava dni do zákroku, po ktorom tak túži. Do zákroku, ktorý zabráni nákaze usídliť sa v jej tele. Amor deliria nervosa je choroba minulosti, ktorá je však schopná napadnúť mladého človeka vždy, keď sa jej naskytne príležitosť. Smrteľná choroba, na ktorú však existuje liek v podobe zákroku, ktorý podstupujú všetci ľudia. Každý, kto dovŕši vek 18 rokov, prípadne sa k nemu blíži, musí v určenom termíne predstúpiť pred hodnotiacu komisiu. Tá každému jednému ešte pred absolvovaním zákroku vyberie troch až štyroch kandidátov na partnera. Lena sa na svoj rozhovor s komisiou pripravuje veľmi svedomito. Celý život so sebou nesie bremeno z detstva. Nestáva sa často, aby sa zákrok nepodaril, no niekedy veci nejdú tak, ako by mali. Lenin otec zomrel ešte kým bola malá, a jej matka to prežívala veľmi ťažko. Tak to však po zákroku byť nemalo. Nemala cítiť ten smútok, nemala ho ľúbiť, nemala za ním po nociach plakať. Na leninej matke zákrok nezaúčinkoval dostatočne, a musela ho podstúpiť viackrát..až napokon skočila z útesu. Stala sa obeťou smrteľnej amor deliria nervosy. Práve preto chce mať lena zákrok čo najskôr za sebou. 

Lenina najlepšia priateľka Hana je iná. Bohatá a krásna, púta pozornosť už len svojou prítomnosťou v miestnosti. Má však aj iné názory, než naša hlavná hrdinka. Lena si na nej začína všímať zmenu. Hana vyjadruje iné myšlienky, než aké by mala, cítiť z nej pochybnosti a takmer buričské postoje. 

A potom sa na scéne objaví záhadný chlapec Alex, ktorý jej ukazuje druhú stránku sveta, tú v ktorom amor deliria  nervosa nie je smrteľná choroba, ale niečo krásne. Odhaľuje pred ňou tajomstvá, o ktorých dovtedy ani netušila a Lena začína pochybovať o všetkom, čo si myslela že pozná a čo považovala za správne. 

Lauren Oliver postavila latku v Deliriu poriadne vysoko. Nielenže lásku ako chorobu vykreslila tak perfektne, že som tomu uverila (čo ak som chorá?!), vymyslela budúcnosť bez lásky, budúcnosť presne nalinajkovanú a z nášho pohľadu pomerne bezútešnú. Dala si záležať na opisoch prostredia, no najmä na detailnom vykreslení Leninho vnútra. Miestami bolo opisov možno trochu viac, no nikdy príliš nezdržovali a dej sa plynulo hýbal ďalej až som sa dostala na koniec. A koniec bol ako z akčného filmu. Pôvodne som mala z tejto knihy obavy, nie som zameraná na príliš zaláskované príbehy, a myslela som si, že Delirium je jedným z nich. Ale Delírium prekvapilo.  Pokračovanie pod názvom Pandemonium vyšlo v slovenčine nedávno, a som si istá, že túto sériu chcem mať doma celú.

Poznámka na záver: Ak ešte niekto z mojich známych rozmýšľa, čo mi daruje na narodeniny (21.2.), Pandemonium ma poteší!

Hodnotenie: 

štvrtok 7. februára 2013

Originálny názov: You Against Me
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2011
Formát: pevná väzba, 270 strán

Anotácia: Ak niekto ublíži tvojej sestre a si aspoň trochu chlap, pomstíš sa, však? Keď Mikeyho sestra vyhlási, že ju napadol chlapec, jeho svet sa začne rozsypávať.

Ak tvojho brata obvinia zo závažného zločinu, no tvrdí, že to nespravil, obhájiš ho, či nie? Keď z trestného činu obvinia Ellinho brata, jej svet sa začne rozuzľovať. 

Keď sa Mikey a Ellie zoznámia, zrazia sa dva svety...

Kniha o ťažko skúšanej láske v rôznych podobách: súrodeneckej, rodičovskej, medzi mladými ľuďmi z rozdielnej spoločenskej vrstvy. Čo je silnejšie: láska, alebo pomsta? Ako sa rozhodnúť, keď proti sebe stoja vaši najdrahší?


Recenzia:
Mikey to nemá ľahké. Jeho matka je častejšie opitá, než triezva, má dve mladšie sestry, o ktoré sa musí postarať a jediné financie rodine zabezpečuje práve on. Jeho snom je vyučiť sa za kuchára, a pracuje na tom v bare, kde sa učí od kamaráta-kuchára Dexa. Jediné, čo má Mikey v živote ľahké, je získavanie dievčat - vyzerá dobre, je inteligentný a vie variť. Svoje sestry má úprimne rád, preto je preňho zdrvujúce pozerať sa na pätnásťročnú sestru, ktorá už druhý týždeň trávi zavretá doma a zhrýza pocit, že už navždy ostane "tou opitou, čo sa s bohatým a pekným chlapcom vyspala a na druhý deň ho obvinila zo znásilnenia".

Ellie to má navonok v živote o dosť ľahšie, než Mikey. Býva s rodičmi v bohatej štvrti, vo vile, akú Mikey ešte asi ani nevidel. Jej jedinou starosťou bolo vždy získavanie dobrých známok, aby bol otec spokojný a dobré správanie. Nie je úplne najkrajšia, na tvári má jazvu z dovolenky v Afrike, no na svojom zovňajšku nikdy nestavala. Jej pokojný život zaplnený hlavne učením sa však zmenil po tom, čo bol jej brat obvinený zo znásilnenia pätnásťročného dievčaťa.

Príbeh Ty proti mne sa začína v deň, keď sa u Ellie doma chystá oslava. S mamou zdobí dom, čaká na cateringovú službu a na otca, ktorý ak išlo všetko hladko, príde aj s bratom. Ellien brat Tom bol už dva týždne zavretý v nápravnom stredisku, a teraz by sa mal konečne dostať von na kauciu.
Mikey chce pomôcť svojej sestre, no aj sebe. Chce ju pomstiť. Rozhodne sa konať a ide za Tomom domov, vyzbrojený tak, aby konečne mohol uľaviť svojej sestre no najmä sebe. Dvere však otvára Tomova sestra, Ellie. Po krátkom rozhovore svoj plán od základov zmení. Uvedomí si že viac než fyzická pomsta je usvedčenie násilníka. On vie, kto je Ellie. Ona však netuší, že Mikey je bratom dievčaťa, ktoré poznačilo ich rodinu. Ellie bola v čase malej party, keď sa pätnásťročná Karyn opila a keď ju Tom údajne znásilnil jediný ďalší človek v dome, a teda potenciálny svedok. Mikey predpokladá, že môže vedieť viac, než vraví všetkým naokolo, a že ak sa mu podarí dostať sa k nej dostatočne blízko a nadviazať rozhovor, prípadne viac rozhovorov, dozvie sa niečo, čo na súde pomôže jeho sestre a Toma usvedčí.

Samotného Mikeyho prekvapí, aká nesnobská a priateľská je Ellie. Tá však náhodou zistí, kto je Mikey, a rozhodne sa pristúpiť na jeho hru. Aj ona to berie ako príležitosť pomôcť svojmu bratovi a zistiť niečo o Karyn. Zdá sa vám to zamotané? To ešte nie je zďaleka všetko. To, čo ešte komplikované ani nebolo, sa zmení na vnútorný chaos u oboch hrdinov, keď zistia, že sa vlastne ľúbia. No obaja musia stáť pri svojich rodinách, čo znamená v opačnom tábore.  Môžu si dvaja mladí ľudia nájsť k sebe cestu a byť spolu aj keď ich rodiny proti sebe skutočne bojujú?

Jenny Downham napísala ľudský príbeh. Nie strhujúci, akčný, ani sladko romantický. Skutočný, aký sa môže stať kdekoľvek a komukoľvek.  Nazrela do vnútra ľudí, ktorí sú takou udalosťou, akou je znásilnenie priamo zasiahnuté. Ukazuje ako reagujú najbližší príbuzní, no aj samotná obeť. Že sa bojí vyjsť von ešte dva týždne po tom, čo sa to stalo? Je na tom niečo zvláštne? Nestretáva sa s priateľkami, nechce aby na ňu hľadeli ako na obeť.  A že ani jej matka nevie, ako sa má k nej správať? Nuž, po takom zážitku to asi vôbec nie je zvláštne. Tomova rodina je naopak presvedčená o tom,  že o znásilnenie nešlo. Ako by predsa ich chlapček, ktorého poznajú od detstva, mohol niekomu spraviť čosi také hrozné? A priamo v srdci týchto strašných pocitov stojí jediný svedok Ellie, ktorá chce byť spravodlivá a zároveň oddaná rodine a Mikey, ktorý chce len pravdu a pokoj.

Tento príbeh má v sebe zakomponované dva základné konflikty. Jedným je spomínané znásilnenie Mikeyho sestry Tomom, Eliinym bratom. Druhým je rozvíjajúci sa vzťah Ellie a Mikeyho, ktorý môže všeličo skomplikovať, ale aj veľa vyriešiť. Počas celého čítania som nevedela, čo z toho bude. Ako môže autorka vyriešiť takto postavenú zápletku, keď si čitateľ obľúbi obe strany? Čomu veriť? Bolo to znásilnenie, či nie? Ty proti mne je jeden bravúrne napísaný citlivý príbeh, ktorý si pozornosť čitateľov jednoznačne zaslúži.

Hodnotenie:


pondelok 4. februára 2013

Originálny názov: Partials
Vydavateľ: Ikar
Rok vydania: 2012
Formát: pevná väzba, 352 strán

Anotácia: Píše sa rok 2076. Kira Walkerová, šestnásťročná začínajúca lekárka, žije v krajine rozdelenej občianskou vojnou, medzi ľuďmi zúfalo bojujúcimi o prežitie. Na ich záchranu však treba aj niečo viac než len liek proti smrtiacemu vírusu RM, ktorý vykynožil takmer celé ľudstvo. Nestačí už ani mier s potomkami, geneticky zostrojenými bytosťami, ktoré vírus vypustili. Ak sa ľudia chcú zachrániť, musia sa pozrieť na seba, na svoj svet, na všetky chyby, ktorých sa dopustili, a nájsť niečo, čo naozaj stojí za záchranu – vidieť v konci nový začiatok. Román Dana Wellsa Potomkovia je prvotriedny postapokalyptický triler, vzrušujúca, riskantná, rýchla jazda plná dobrodružstiev, lásky a napätia, ktoré nás neopustí do poslednej stránky a núti nás netrpezlivo čakať na ďalšie pokračovanie.

Recenzia:

Rok 2076, a teda 63 rokov od teraz. Dan Wells nám k všetkým možným scenárom budúcnosti, vykreslenej v Hrách o život, Divergencii, Dokonalom páre, Deliriu alebo Škaredých (a množstve ďalších) predstavuje svoju vlastnú verziu konca. Vlastne skôr sveta a ľudstva po konci. 

Ľudstvo bolo až natoľko technicky vyspelé, že dokázalo vytvoriť tie najúčinnejšie zbrane. Potomkov. Vyzerajú ako ľudia a bojujú tak, že ich nič a nikto nedokáže poraziť. Potomkovia vybojovali Američanom Izolacionistickú vojnu s Čínou a potom sa chceli zaradiť do normálneho chodu života. A potom sa vzbúrili. O tom, aký veľký rozsah mala vzbura Potomkov, svedčí život Kiry Walkerovej v roku 2076. Mladá, len šestnásťročná žena má veľké ambície a veľké schopnosti. Kira je výnimočne dobrá začínajúca lekárka, ktorej najväčším snom je zachrániť celé ľudské pokolenie. Napriek tomu, že to znie ako reč z finále americkej MISS, prianie Kiry je oveľa prozaickejšie a skutočnejšie.  Ľudstvo vymiera, pretože Potomkovia, výrobky ľudí, zaútočili vo vojne proti svojim stvoriteľom aj inými než fyzickými zbraňami. Vypustili medzi ľudí vírus RM, ktorý zabil takmer 97% ľudskej populácie. Niekoľko tisíc ľudí prežilo, pozviechalo sa, a vytvorilo East Meadow, veľké spoločenstvo vedené Senátom s vlastnou Obranou a zákonmi. S týmto usporiadaním, a hlavne so Zákonom nádeje však nie sú spokojní všetci. Existujúca opozícia, Hlas, sa značí Senát zničiť a zabrániť ďalšiemu potláčaniu základných ľudských práv. 

Obyvatelia East Meadow sú proti vírusu RM odolní. Ich deti však nie. Ich deti sa dožívajú najviac troch dní. Živé, zdravé, lezúce batoľatá neexistujú. Existuje len Zákonom nádeje daná hranica 18 rokov, od ktorých musí každá žena rodiť. Stále, každý rok, dokola sa pozerať na svoje umierajúce deti, len aby vedci mohli skúmať a čakať, že jedno dieťa možno raz zázračne prežije. Názory na tento zákon sa rôznia, otvorene voči nemu vystupuje len Hlas, ktorý mesto napáda zvonka. Odpor sa zväčšuje aj klebetami o ďalšom znížení hranice pôrodnosti. 

Kira je mladá, schopná a odhodlaná hrdinka. Má priateľov, ktorí jej snaženie podporujú. Má svoje zázemie a v tom, čo robí, je úspešná najmä vďaka cieľavedomému úsiliu a nasadeniu, ktoré do svojej práce vkladá. Snaží sa o to, čo už väčšina vzdala a považuje za nemožné. Hľadá liek, hľadá riešenie. Robí veci, ktoré by podľa mnohých nemala, získava si nepriateľov, no aj spojencov tam, kde to nečaká. 

Tak, ako vraví už anotácia, román Potomkovia je prvotriedny postapokalyptický triler. Wells nás nezdržuje zdĺhavým vysvetľovaním čo a prečo je tak, ako to je. Jednoducho to tak je. S udalosťami okolo vzbury Potomkov, a teda z dní pred Zlomom, ako sa toto obdobie nazýva, nás Wells oboznamuje postupne a necháva čitateľa stále v napätí. Vzápätí na nás púšťa jednu bombu po druhej, v podobe zvratov, ktoré by čakal len málokto. Jeho svet je vystavaný dômyselne, všetko má svoj dôvod a pôvod, nič sa nedeje náhodne a bez príčiny. Druhá polovica knihy je nabitá akciou a na každej stránke čakáte nové odhalenie. Dan Wells vie, čo robí, a robí to dobre. Pokračovanie pod názvom Fragments sa v Amerike očakáva 26.2., teda už čoskoro. My si ešte počkáme trochu dlhšie (ak sa náhodou nepustíme do čítania anglickej verzie), no to čakanie určite vyplníme ďalšími skvelými knihami. :)
Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists