streda 20. februára 2013

Originálny názov: Wake (Dream Catcher 1)
Vydavateľ: Fragment
Rok vydania: 2011

Formát: brožovaná väzba, 232 strán

Anotácia:
Temné sny prichádzajú! Sedemnásťročná Janie sa noc čo noc dostáva do cudzích snov, ktoré odhaľujú odvrátenú stránku ľudského života. Janie sa nemôže nikomu zdôveriť - neuverili by jej a mysleli by si, že sa zbláznila. A tak žije so svojou schopnosťou ako s prekliatím, ktoré nedokáže ovládať. Raz sa Janie prepadne do nočnej mory, z ktorej jej stuhne krv v žilách - prvý raz nezostáva v niečej zvrátenej duši len pozorovateľkou, ale stáva sa aj účastníčkou...

Recenzia:
Sny. Súčasť takmer každej noci. Niekedy si ich pamätáme, niekedy nie. Janie si ich pamätá. Tie sny sú však cudzie, nie jej vlastné. A nevie o tom nikto, okrem nej. Ani jej matka, ktorá si ju väčšinou vôbec nevšíma, a ktorá trávi svoje dni s fľašou v ruke a v posteli. Janie sa o seba stará sama. Chodí do školy a popritom sa snaží našetriť si dosť peňazí na univerzitu. Popri škole pracuje ako pomocná ošetrovateľka v opatrovateľskom dome. Väčšina starých ľudí totiž už nesníva, a to Janie vyhovuje. Nemusí sa tak obávať vtiahnutia do snov, z ktorých sa nevie dostať, ktoré ju oslepia a ochromia, oberú ju o všetky sily. 

Janie nemá rada školu. Akoby aj áno, keď tam stále niekto zaspáva? Na nudnej hodine, cez voľno v knižnici..vie o najtajnejších nočných morách či túžbach ľudí, ktorých ani nepozná. Je pre ňu ťažké dokonca prísť na noc k najlepšej kamarátke a susedke Carrie. Aj tej sa totiž sníva, a v snoch sa jej vynárajú jej najhoršie zážitky, o ktorých však nikdy nehovorí. 

A potom tu je chlapec, ktorý býva o ulicu ďalej. Spočiatku zvláštny, akýsi vyvrheľ, nespoločenský, neupravený. Janie sa s ním stretáva len náhodne, v škole alebo cestou do školy. Postupne sa s ním zblíži a dokonca mu prezradí svoje tajomstvo. Nič však nie je také dobré a pekné, ako to vyzerá, a Janie má pocit, že Cabel ju zrádza. Sú klebety o tom, že spáva so zbohatlíckou Shay pravdivé? Naozaj berie a predáva drogy? A čo tie jej čudné sny?

Príbeh Janie je napísaný denníkovou formou, každý deň má viac zápisov podľa času, v ktorom sa dej odohráva. Nie je to zlý príbeh, ba naopak, námet je zaujímavý, avšak niečo mu podľa mňa chýba. Možno sa trochu viac venovať Cabelovi a jeho nočným morám. Alebo trochu viac zahrnúť Janienu matku, ktorá väčšinou len spí či pije. Precitnutie je aj napriek tomu príjemné, ľahké oddychové čítanie, ktoré nijako extrémne neohúri, no  určite ani nesklame. Do slovenčiny je už preložená celá trilógia, druhé pokračovanie pod názvom Zatmenie, tretie ako Osudové rozhodnutie. 

Hodnotenie:

1 komentár:

  1. Mne sa páčila najviac 2. časť, táto séria je fajnová, ale trošku nevyužitý potenciál by som povedala 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists