štvrtok 28. februára 2013
*Recenzia môže obsahovať spoiler na prvú časť trilógie, Delírium.*

Originálny názov: Pandemonium
Vydavateľ: CooBoo
Rok vydania: 2013
Formát: pevná väzba, 320 strán

Anotácia: Po úteku sa Lena ocitá v Divočine a musí sa zmieriť s faktom, že všetko, čo doposiaľ prežila, ľudia, ktorých poznala – to všetko je už len minulosťou a neexistuje žiadne predtým. Tam sa pripojí ku skupine Ilegálov, ktorí majú v úmysle preniknúť do sveta „na druhej strane“, kde sa zúčastnia veľkej ceremónie. Tú usporiadala ABD – Amerika bez delirie – organizácia hlásajúca nevyhnutnosť liečby. Keď na nej však Lena stretáva Juliana, jedného z hlavných rečníkov, chlapca zosobňujúceho všetky hodnoty ABD, ani len netuší, že sa ich osudy skrížia viac, než by si kedy pomyslela.

Recenzia:
Ak sa po dočítaní prvého dielu, Delíria, v mysli každého z nás objavili obavy o Alexa, jednoznačne boli na mieste. Avšak poďme na to postupne. Prvé, čo si môžeme všimnúť pri otvorení Pandemonia, bude pravdepodobne nové delenie kapitol. Nie prvá, druhá, tretia, ale teraz a predtým. Zo začiatku to možno pôsobí zvláštne a oberá to čitateľa o istý moment prekvapenia, no v podstate to zjednodušuje dej. Že ako? Asi tak, že všetko "predtým" nakoniec vysvetľuje a približuje "teraz" (a samozrejme, funguje to aj naopak). 

Naspäť k Alexovi. Tak, ako mnohí tušia, Alex je pasé. Čo je podľa môjho názoru škoda, pretože práve on v Delíriu spravil z Leny dievča schopné citov, a, priznajme si to, zrejme sa nám (mne určite) aj dosť páčil. Lena ktorú nájdeme na  začiatku Pandemónia vyčerpanú takmer na smrť zo svojho behu o život naprieč Divočinou sa postupne spamätáva zo straty Alexa a zoznamuje sa so skupinou Ilegálov. Vďaka tomuto stretnutiu s Ilegálmi, ktorí žijú a skrývajú sa v Divočine, sa konečne dozvedáme čo-to o tom, ako to v skutočnosti vyzerá mimo sveta bez delirie. 

V častiach pod hlavičkou "teraz" preniká Lena so spolubojovníkmi Ilegálmi do sveta, v ktorom je láska chorobou. Do svojho bývalého sveta, ktorý teraz vidí inými očami. Jej úlohou je zúčastňovať sa na zasadnutiach ABD - Ameriky bez delírie, predstierať že je vyliečená, a sledovať hlavných predstaviteľov tejto na hlavu padnutej organizácie, zakladateľa Thomasa Finemana a jeho syna, symbol ABD a boja proti delirii za každú cenu, Juliana. 

Napriek tomu, že Pandemonium je o trochu tenšie než Delírium, neuberá to na jeho kvalite a hlavne na kvantite akčných scén. Pandemonium je akčné od začiatku do konca, a ak ste náhodou v prvej časti považovali Lenu za trochu hlúpu a trápnu hrdinku, rýchlo svoj názor zmeníte. A takisto ako na konci Delíria, aj na konci Pandemonia budete len otvárať ústa a hľadať ďalšie stránky.  Na tie si však musíme počkať v zavŕšení trilógie, ktorá pod názvom Requiem vychádza v Amerike už o pár dní, 5. marca 2013. 

Hodnotenie: 


1 komentár:

  1. Už by som sa konečne mohla dostať k 1. dielu, keď to každý tak chváli 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

Menovky

Nasledovatelia

Zobrazenia blogu

Luci's bookshelf: read

Atonement The Little Prince Animal Farm The Catcher in the Rye The Old Man and the Sea Angels & Demons

More of Luci's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists